Energispareråd der gør din regning mindre!
Vi har i flere artikler givet gode råd til hvordan du sparer på varmen, hvordan du hulmursisolerer, hvordan man kan spare på energien, bruger produkter med energimærkning og får dig et energitjek. I denne artikel kommer vi lidt mere ned i dybden, så du kan lære endnu mere om, hvordan du kan spare på energien i din bolig, spare penge og udlede mindre CO2.
Disse råd er simple husholdningsråd, som kan hjælpe dig til at spare mange penge, og de gode råd er inddelt i følgende kategorier:
Spar energi på køkkenapparater
Spar energi på køleskab & fryser
Spar energi på kogeplader, emhætte & ovn
Spar energi på opvaskemaskine
Spar energi på vaskemaskine & tørretumbler
Spar energi på belysning
Spar energi på standbyforbrug
Køkkenapparater
Du kan fx spare penge ved at koge vand i en elkedel frem for komfuret. Husk, at du kun børe koge den mængde vand, du har brug for.
Du kan også hælde kaffen på en termokande, i stedet for at lade den stå på kaffemaskinens kogeplade.
Du bør afkalke både elkedel og kaffemaskine ofte, for det holder forbruget i bund.
Køleskab og fryser
Temperaturen i dit køleskab bør ligge på 5 grader. For hver grad, temperaturen sænkes under 5 grader, stiger dit elforbrug med 2-5 %, så du bør derfor holde øje med temperaturen i køleskabet.
Temperaturen i din fryser bør ligge på -18 grader. Som med køleskabet stiger elforbruget med 2-5 % for hver grad, der er køligere end -18.
Det er vigtigt for begge apparater, at de står placeret, så der kan komme lidt luft omkring dem.
Er der ikke luft omkring dem, kan de ikke komme af med den varme, som den indbyggede kompressor afgiver, og det betyder, at de må arbejde hårdere for at afkøle, og det påvirker dit elforbrug negativt.
Det er desuden vigtigt, at dørene i dit køleskab og fryser er tætte, og du kan teste dette ved at sætte et stykke papir i klemme i lågen. Hvis papiret bliver siddende, er dit apparat tæt.
Endnu et godt tip er et optø frostvarer i køleskabet. Det sænker temperaturen, og derfor behøver kompressoren ikke arbejde så hårdt.
Kogeplader, emhætte og ovn
Det er en god ide at bringe en gryde i kog på højeste trin på kogepladen og derefter koge videre på et lavere trin.
Kog altid med låg og med mindst muligt vand.
Undersøg om dine gryder og pander har en flad bund og brug altid en kogeplade, der passer i størrelsen til gryden/panden.
Brug din emhætte, men sæt den på lavest muligt trin, og sørg for at rense fedtfilteret, da emhætten ikke fungerer optimalt, hvis den skal trække luften ud gennem et lag af fedt.
Hvad angår ovnen er det en god idé at tilberede flere retter på samme tid, hvis det er muligt.
Det nemmeste og mest effektive ovn-tip er at slukke for ovnen ca. 5-10 minutter, før maden er færdig og udnytte eftervarmen i ovnen.
Dette kan spare dig 10 til 25 %
Du bør desuden ikke sætte en frossen ret i ovnen. Det kan bedre betale sig at tø den op først, og du kan spare op til 30 % på denne måde.
Det er også en god idé at riste brød på brødristeren i stedet for i ovnen. Dette kan spare mange penge på sigt.
Opvaskemaskine
Når du anvender din opvaskemaskine, bør du altid fylde den helt op, for en lille opvask bruger ligeså meget energi som en stor.
Brug de korteste programmer på opvaskemaskinen og de laveste temperaturer – derved sparer du energi – og generelt er det et godt råd at gå efter hårde hvidevarer i minimum energiklasse A.
Vaskemaskine og tørretumbler
Fyld altid vaskemaskinen helt op, når du vasker tøj, og vask ved lave temperaturer og fravælg evt. forvask.
Tøjet bliver alligevel rent, og du sparer en masse energi.
Når vejret tillader det, kan du bruge din tørresnor i stedet for din tørretumbler.
Bruger du din tørretumbler, bør du kigge i manualen og finde ud af, hvor meget tøj, du bør tørre ad gangen. Tørrer du enten for meget eller for lidt tøj, bruger du alt for meget energi, så tjek lige manualen en ekstra gang.
Du bør som hovedregel ikke tørre dit tøj indendørs på et tørrestativ, da det danner kondens.
Belysning
Cirka en femtedel af en husstands elforbrug går til belysning, og dette er et område, hvor du for alvor kan spare med en lille indsats.
Brug en sparepære – den bruger kun en femtedel af den strøm, en almindelig pære anvender – og den holder 10 gange længere!
Husk desuden at slukke for lyset i de rum, du ikke benytter.
Ved udendørsbelysning kan du desuden bruge en bevægelsescensor – så er lyset kun tændt, når det er nødvendigt.
Standbyforbrug
I private hjem bruges omkring en tiendedel af strømmen på de elektriske apparaters standbyforbrug.
Det svarer typisk til 500-700 kr. årligt. Computer, tv, video, dvd og mange andre apparater står
standby, og du kan forhindre dette ved at købe en elspareskinne, der slukker for alle apparaterne på samme tid, når de ikke bruges.
Dette var endnu nogle gode råd til at spare på energien og få en lavere varme-, el- og vandregning!
Sara Bagger Hougaard skriver
Det er også en god ide at forsøge at reparere sine gamle hårde hvidevarer i stedet for bare at smide ud og købe nyt når ovnen pludselig ikke vil varme, vaskemaskinen er utæt, eller emhætten ikke suger mere.
Ofte kan man spare en hel del ved blot at skifte varmelegeme, lænsepumpe eller fedtfilter i emhætten, eller hvad der nu er defekt og det er ofte ikke særlig dyrt.
Der findes flere steder på nettet hvor man kan købe billige originale reservedele bl.a. hos http://www.reservedele.nu
Det kan godt være man skal skrue ned for energien, men det kan godt betale sig at bruge energi på at reparere sine hårde hvidevarer, for det tærer på naturens ressourcer at skulle nedbryde alt det jern, metal og plastik som findes i de maskiner.